Voor leerlingen
Hier vind je alles wat je moet weten en nodig hebt over de Maatschappelijke Stage (MaS).
Wat is Maatschappelijke Stage (MaS)?
Een Maatschappelijke Stage is een verplicht onderdeel van school, dus eigenlijk een schoolvak.
Hierbij maak je kennis met vrijwilligerswerk. MaS doe je onder verantwoordelijkheid van je school. Iedere school regelt zelf hoe ze de MaS vorm en inhoud geeft, hoeveel uur de MaS duurt en in welk jaar de stages plaatsvinden.
Het Vrijwilligerssteunpunt in je woonplaats heeft veel contact met organisaties waar een MaS kan plaatsvinden. Daarom verzamelt het Vrijwilligerssteunpunt MaS klussen en helpt zij de scholen bij de organisatie van de MaS.
Wat is vrijwilligerswerk?
Activiteiten doen bij een vereniging of organisatie, voor iemand anders of de samenleving als geheel. Vrijwilligerswerk doe je bij een organisatie die geen winst maakt: een non-profit organisatie. Vrijwilligerswerk doe je omdat je het leuk vindt, het wordt niet betaald.
Het is geen vrijwilligerswerk als je je oom gaat helpen in zijn garage met het repareren van zijn auto. Of als je bij je ouders de afwas doet. Een bijbaantje in de supermarkt is ook geen vrijwilligerswerk.
Het is wel vrijwilligerswerk als je helpt in de kantine bij een sportclub. Of als je geld ophaalt voor een goed doel. Overblijfmoeders op school zijn ook vaak vrijwilligers.
Waar kun je een MaS doen?
Je MaS kun je bij verschillende organisaties uitvoeren. Je kunt ook zelf je eigen Maatschappelijke Stage bedenken, die je kan indienen als MaS. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, kun je het beste eerst zelf bepalen wat jouw wensen en interesses zijn. Denk daarom vooraf zelf na over wat jij zou willen doen.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Geven van een 'mobieltjescursus' of computerles aan bejaarden;
- Filmpjes maken voor de website van je buurtcentrum;
- Collecteren voor een goed doel;
- Koken en eten met verstandelijke gehandicapte mensen;
- Meehelpen met de sportdag van je sportvereniging.
Als je een leuk idee hebt bedacht, leg het idee dan eerst voor aan de stagecoördinator bij jou op school. Samen kun je bedenken bij welke organisatie je het wil gaan uitvoeren.
Waarom op Maatschappelijke Stage?
Je zet je in voor iets waar andere mensen wat aan hebben. Je kunt iets gaan doen waar je goed in bent of nieuwe talenten gaan ontdekken. Het is leuk, leerzaam, nuttig, uitdagend en gezellig. Je leert nieuwe mensen kennen, je wereld wordt een stukje groter en je ontdekt waar je goed in bent. Je bent meer betrokken bij de mensen in je buurt, in je wijk en in je stad.
Door iemand anders blij te maken, krijg jij een goed gevoel!
Verschil beroepsstage
Het grootste verschil tussen een beroepsstage (en snuffelstages) en een Maatschappelijke Stage is dat je een beroepsstage voor je beroepsopleiding doet en een Maatschappelijke Stage voor anderen en voor je persoonlijke ontwikkeling.
Daarnaast krijg je voor een beroepsstage soms een vergoeding. Je kunt een beroepsstage zowel uitvoeren bij een commerciële instelling als bij een non-profit organisatie. MaS doe je altijd zonder dat je ervoor betaald wordt, bij niet commerciële instellingen, die dus niet als doel hebben winst te maken. Je doet tijdens je MaS echt vrijwilligerswerk.
Hoe vind ik een leuke Maatschappelijke Stage?
De Maatschappelijke Stage is een verplicht onderdeel van je schoolcarrière. Maar in tegenstelling tot de gewone vakken, kun je je MaS zo interessant maken als je zelf wil. Bedenk eerst eens of je niet al vrijwilligerswerk doet. Misschien train je al de kleintjes bij de sportvereniging? Of help je mee in de Wereldwinkel? Of pas je elke zondag op de kinderen tijdens de kerkdienst?
Als je al vrijwilligerswerk doet, kun je dat mooi gebruiken als MaS. Vertel aan de stagecoördinator op school wat je al doet en vraag voor hoeveel uur je dit mag meetellen.
Kom je er niet uit of ken je geen MaS plek in je omgeving? Op deze website vind je allerlei verschillende klussen waar je uit kunt kiezen. Kijk snel verder!
Nieuwste vacatures
Wist je dat...
... er de afgelopen maand 70 stages via Mas4You zijn aangevraagd?
-
Emmy (15 jaar)
Ik heb bewondering voor vrijwilligers die helpen in het gronddepot. Lijkt me best veel om dat naast een baan te doen.
-
Anouk (14 jaar)
Mijn stages waren geweldig! Ik heb heel erg veel geleerd.
-
Bassie (16 jaar)
Ik had eigenlijk verwacht dat er niks aan zou zijn, maar ik weet nu hoe zwaar werk vrijwilligers soms doen.
-
Sarah (16 jaar)
Super leuk om een keer achter de schermen van het Wereldnatuurfonds te kijken!